Parádní úspěch fotbalové přípravky FC Graffin Vlašim

Datum: Pondělí 4.5.2015 10:34 - aktualizováno: Pondělí 11.5.2015 09:28Zobrazeno: 1816x
Valašské Meziříčí – Mladým fotbalistům Graffinu Vlašim U10 (ročník 2005) se povedl na mezinárodní turnaji ve Valašském Meziříčí husarský kousek, když mezi elitou skončili na stříbrné příčce, když ve finále těsně prohráli se Spartou Praha. Turnaje, kterému také přihlížel reprezentační kouč Pavel Vrba, se zúčastnilo 24 českých a slovenských mužstev zvučných jmen.

Krásné prostředí, společný nástup alá olympijské hry, precizní organizace, hrací systém 5 + 1 na čtyřech hřištích současně s dvacetiminutovým trváním zápasu – prostě radost z fotbalu.

Mužstva byla rozdělena do čtyř základních skupin (A, B, C, D) po šesti týmech. První čtyři týmy z každé skupiny postupovaly do bojů o medaile, zbylé dva hrály o umístění.

Do turnaje vkročili Vlašimští víc než dobře, když deklasovali FŠ Roberta Hanka 10:0. Následně „vyřídili" dobře známého soupeře, Viktorii Žižkov, 5:0. V zápase s Jičínem neproměnili rytíři šance a jako to bývá, soupeř se dostal do vedení. Vlašimští kluci sice špatně řešili herní situace, přesto stačili alespoň vyrovnat na 1:1. Zápas s Domino Bratislava výsledkově zvládli, ale obraz hry byl stejný, jako předešlé utkání, neproměněné šance, avšak konečný stav 2:1. Poslední zápas ve skupině s prvním mužstvem domácího Valmezu byl pro diváky velmi pohledný, hrálo se útočně a výsledek 6:4 pro Vlašim byl spravedlivý. Rytíři vyhráli základní skupinu A se 13 body a skóre 24:6.

Výsledky Vlašimi a střelci v základní skupině A: Vlašim – Fotbalová škola Roberta Hanka (SK) 10:0 (Říha 2, Rytina 2, Filip 2, Zachoval 2, Pajk 2), Vlašim – Viktoria Žižkov 5:0 (Říha 3, Cettl 2), Vlašim – Nový Jičín 1:1 (Cettl ), Vlašim – Domino Bratislava (SK) 2:1 (Pajk, Rytina), Vlašim – Valašské Meziříčí I. 6:4 (Rytina 4, Říha, Cettl).

Druhý den se šestnáctka postoupivších týmů rozdělila do čtyř čtvrtfinálových skupin (E, F, G, H) po čtyřech s tím, že postup do semifinále a tedy do bojů o medaile, mají zajištěn jen vítězové skupin.

Vlašimským jako vítězi základní skupiny E systém přiřadil pro čtvrtfinále čtvrtý tým skupiny D – FK Příbram který celkem s přehledem porazili 4:0, dále třetí tým ze skupiny C – MFK Frýdek Místek, jenž dostali rychlými brankami na kolena a vyhráli 5:1 a nakonec druhý tým ze skupiny B – FC Zbrojovku Brno. Ta na tom bylo před zápasem bodově stejně jako Vlašim, ale skóre měli rytíři lepší, takže jim stačila remíza v postupu do semifinále. V utkání ale nenechali nic na náhodě a zvítězili 3:1.

„To, jak kluci zvládli čtvrtfinále, s jak velkým přehledem hráli proti soupeřům zvučných jmen, nás trenéry utvrdilo v tom, že můžeme pomýšlet na medaili," radoval se trenér Vlašimi Petr Kotora po vítězství ve čtvrtfinálové skupině E, ve které všechny zápasy vyhráli se skóre 12:2.

Výsledky Vlašimi ve čtvrtfinálové skupině E: Vlašim – FK Příbram 4:0 (Říha 2, Vopálka, Toula), Vlašim – Frýdek Místek 5:1 (Říha 2, Rytina 2, Vopálka), Vlašim – FC Zbrojovka Brno 3:1 (Říha 2, Cettl).

Do semifinále postoupili vítězové skupin: FC Graffin Vlašim (E), SK Sigma Olomouc I. (F), AC Sparta Praha (G), FC Baník Ostrava (H).

V semifinále se Vlašim utkala s Olomoucí I. Sigma šla rychle do vedení, ale to bylo na dlouho vše, následně nastříleli rytíři čtyři góly (Říha 2, Filip 2), a i když Olomouc v závěru zkorigovala na 4:2, postup Vlašimi do finále nevzala.

Ve finále nastoupili Vlašimští proti Spartě Praha, která ve druhém semifinále porazila Baník Ostravu 4:0.

Finále bylo utkáním týmů, které doposud jen jednou remizovali, jinak vyhrály všechna svá utkání a sklidily od početného publika velký potlesk. Vedení se ujala Sparta a byla v tu chvíli hodně nahoře a pokusy rytířů zlikvidoval výtečný brankář Pražanů. Přesto Vlašim vyrovnala Říhou. Zlom ve finále přineslo pět minut před koncem neproměnění „loženky" rytířů a inkasovaný gól z následného protiútoku. Vlašimští kluci bojovali o vyrovnání, ale místo toho přišel třetí gól Sparty. Jiskřičku naděje vykřesali minutu před koncem gólem Cettla na 3:2, ale když v samotném závěru netrefili odkrytou branku Sparty, odešli rytíři poprvé v turnaji poraženi, ale se vztyčenou hlavou.

Ferdinand Říha byl pořadateli vyhlášen jako nejlepší střelec turnaje.

Jan Kotora se stal podle fanoušků nejlepší hráčem mužstva.

Hráči FC Graffin Vlašim, kteří se zasloužili o druhé místo: Martin Cettl, Zuzana Fialová, Šimon Kameník, Matěj Zachoval, Petr Toula, Jan Kotora, Filip Vopálka, Lukáš Pajk, Filip Štěpán, Ferdinand Říha, Jan Rytina. Trenéři: Petr Kotora, Miloš Filip.

Týmy turnaje
TJ Valašské Meziříčí (dva týmy), SK Sigma Olomouc (dva týmy), FC Baník Ostrava, FK Púchov, FC Fastav Zlín, FC Graffin Vlašim, FK Viktoria Žižkov, SFC Opava, FC Hlučín, FK Nový Jičín, ŠK Slovan Bratislava, AC Sparta Praha, MFK Frýdek Místek, 1. FK Příbram, Domino Bratislava, FC Petržalka, FC Zbrojovka Brno, FC Svratka Brno, FK Tempo Partizánské, FK Dukla Praha, Fotbalová škola Roberta Hanka, FK Hodonín.

Očima jednoho z trenérů Vlašimi Miloše Filipa

„Chceme poděkovat všem klukům a Zuzce za to, jak turnaj odehráli. Je na nich vidět chuť do fotbalu a i to, že dokážou v tak velké konkurenci zúročit nabyté zkušenosti, návyky a fotbalové dovednosti. Velký podíl na úspěších vynikající parta a i tento výsledek jen navázal na předchozí úspěchy. Nebojím se říct, že jsme opravdu vyspělý tým, se kterým se v této kategorii můžeme pyšnit. Jsem přesvědčen, že jsme vlašimskému fotbalu udělali i na Moravě velmi dobré jméno.
V naší brance se zabydlel Honza Kotora a nejen jeho nové rukavice mu přinesly dobrou formu. Zuzka, Šimon, Petr a Žovka se zhostili role obránců znamenitě. Cettlík a Ferda jako středoví hráči se velkou měrou podíleli na tempu a myšlence naší hry. Vopy, Pajky, Štěpy a Mašinka jako útočníci dokázali zabrat v pravý čas a byli nápomocni našemu dobrému výsledku.
Zvláštní poděkování patří tentokrát i rodičům, kteří si svým fanděním získali i pořadatele, protože od nich obdrželi i cenu pro nej fanoušky.
Celý finálový odpolední program sledoval i trenér národního mužstva Pavel Vrba, který na závěr klukům předával medaile a byl velmi ochotný jak ke společným fotkám, tak i k podpisu v podstatě čehokoli. Musím zmínit i úsměvnou příhodu s panem Vrbou. Když nám předával medaile, tak náš brankář Honza Kotora mu říká: „Trenére, kdyby Petr Čech nemohl, tak mi zavolejte". Pana Vrbu to pobavilo a nezapomněl Honzovi připomenout, že si k tomu musí pořídit přilbu."

PETR KOTORA

Autor: Benešovský deník
Přílohy
  • vlašim-valmez
    vlašim-valmez

Hledat

Partneři

sponzoři
  • Ferdinand

Náhodné foto

Školení rozhodčích 2003
Školení rozhodčích 2003
Aktiv klubů 2007
Aktiv klubů 2007
 
^